O Tivtu

Tivat se nalazi u centralnom dijelu Boke kotorske, ispod brda Vrmac (710m), koje se proteze u podnožju Lovćena. Kao najmladji grad u Boki, Tivat ima dosta interesantih i privlačnih mjesta za odmor kao što su: Renesansni Letnjikovac Buća u centru grada, Ostrvo cvijeća, sa sakralnim spomenicima, Gornja Lastva, staro jezgro na nadmorskoj visini od 300 m, prelijepa pjesčana plaža Plavi horizonti .Zapadno od Tivta prostire se najveći od četiri zaliva u Boki kotorskoj. Tivatski zaliv svojim jedinstvenim izgledom osvaja svakog posjetioca i pruža bogatstvo.
 
Tivat zahvata površinu od 46 km2, od kojih oko 5 km2 izlazi na otvoreno more. Ima oko 15 000 stanovnika.Nalazi se na 42°26´ sjeverne geografske širine i 18º42´ istočne geografske dužine.Svojim položajem u bokokotorskom zalivu,uvalama, sa poluostrvom Prevlaka i ostrvom Sveti Marko, sa svojom poznatom plažom Plavi Horizonti, kao i novom marinom Porto Montenegro, Tivat je upisan u turističke karte kao atraktivna turistička destinacija.
 
U samom gradu nalazi se prirodna marina Kalimanj. Tivat je i jedini primorski grad koji ima aerodrom.Od kulturnih dogadjanja izdvajaju se “Boćarska olimpijada”, “Ljetnje fešte” i “Kulturno ljeto Tivta”, sa svakodnevnim predstavama na ljetnoj pozornici. Duž tivatske obale nižu se male atraktivne lučice, uvale i brojne male plaže.
 
Lepetani
 
Lepetane, malo karakteristično primorsko ribarsko mjesto. U Lepetanima je 1026. godine bila sagradjena crkva zvana "Petilovrijenci", posvećena svetim mučenicima Petru, Andriji, Lovru i Marinu, čije svete moći se i danas čuvaju u dubrovačkoj katedrali. Budući da su oni bili sa poluostrva Luštica, njima je pocetkom XX stoljeća bila sagradjena i crkva u selu Donji Krašici. Inače, čitav kraj je u srednjem vijeku poznat pod imenom "Kraj sv. Lovrijenca", po istoimenoj crkvi koja se nalazila na mikrolokalitetu Plavda. Lepetane nalazimo u brojnim unescima dvije najstarije kotorske notarske knjige, koje zahvataju period do 1326-1337.godine.
 
Današnje uže urbano jezgro je proglašeno zaštićenom ambijentalnom cjelinom, baš kada i Kotor UNESCO-ovom baštinom. Lokaliteti koji gravitiraju užem centru zastićene ambijentalne cjeline Lepetane, bogati su arheološkim nalazistima iz doba starog Rima. Naime 1935. godine tu su pronadjena tri rimska nadgrobna spomenika posebnog tipa, tzv. Kupasti cipusi, sa bazom u obliku kocke ili kvadra na kojoj se nalazi epitaf, te nastavkom u obliku kupe ili konusa, opasanog sa nekoliko obruča i završetkom u obliku kugle ili Šisarke, što po mnogim autorima predstavlja vrlo vrijedna nalazista. Lepetane dobija ime po peraškoj plemićkoj porodici Petani koji su tu imali svoje posjede i manufakturu glinenih proizvoda prvenstveno crijepa.
 
Tačno prije četiri decenije akademik professor Skopskog univerziteta Apostol Apostolovski, poslije dugog naučno-istrazivačkog rada, ustanovio je da Lepetane najzdravije mjesto u regionu, kvalitetna vazdušna banja sa vrlo zdravim vazdušnim strujama i najvećom koncentracijom joda u vazduhu. Zato je odlučio da podigne kuću u ovom malom mjestu Bokokotorskog zaliva. Aerodrom Tivat udaljen je 2,5 km južno od centra grada, opremljen je za prijem velikog broja turista koji redovnim i čarter letovima iz cijelog svijeta dolaze u Tivat i na crnogorsko primorje.